Όλο το νέο “πακέτο” παρεμβάσεων σε εισφορές, μέτρα στήριξης, εργασιακό και επικουρικό

Όλο το νέο “πακέτο” παρεμβάσεων σε εισφορές, μέτρα στήριξης, εργασιακό και επικουρικό

15.09.2020

Νέα μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, παράταση υφιστάμενων παρεμβάσεων μέτρων στην ίδια κατεύθυνση αλλά και εξαγγελία αλλαγών στο Εργασιακό και την επικουρική ασφάλιση περιλάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη στη  ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο 12/9.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος άξονας περιέλαβε την εξαγγελία δύο νέων παρεμβάσεων μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα την άμεση εφαρμογή προγράμματος επιδότησης όλων των εισφορών 100.000 νεοπροσλαμβανομένων μισθωτών και την μείωση -από το 2021- των εισφορών όλων των μισθωτών κατά 3 μονάδες.

Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του αφορούσε διατάξεις που κατά βάση έχουν ήδη κατατεθεί σε σχετικό νομοσχέδιο και αφορούν την παραπέρα στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί άμεσα από την κορονο-κρίση αλλά και τους εργαζομένους τους και τους ανέργους.

Mεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η παράταση της δυνατότητας της αναστολής συμβάσεων εργασίας στους πληττόμενους κλάδους έως τον Οκτώβριο, αλλά και της ισχύος του μηχανισμού “Συν-Εργασίας” έως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στα πλαίσια της άμεσης στήριξης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων ξεχωρίζει και η επικείμενη καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Ο τρίτος άξονας αφορούσε δομικές αλλαγές  τόσο το Εργασιακό με στόχο την μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο όσο και το Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα την επικουρική ασφάλιση, στην οποία θα εισαχθεί “κεφαλαιοποιητικό σύστημα”

Νέα μέτρα μείωσης μη μισθολογικού κόστους

Χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους,  ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως “θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.  Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο. Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του”.Μ΄άλλα λόγια, το καλύπτει ολόκληρο το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή το 39,7% του συνολικού εργασιακού κόστους.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό θα γίνεται ” υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως”.

Έτσι το κράτος θα επιδοτεί και μέρος του  μισθολογικό κόστος και τη συγκεκριμένα των ανέργων. “Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα  πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ, εξήγησε ο ίδιος.

Μένει να ξεκαθαρισθεί αν το μέτρο θα αφορά μόνο τις πληττόμενες ή όλες τις επιχειρήσεις.

Εκτός από το άμεσο αυτό μέτρο, ο κος Μητσοτάκης εξήγγειλε για το 2021, μία οριζόντια παρέμβαση για όλες τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, τη μείωση των εισφορών κατά 3%. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021”. Σύμφωνα με το παράδειγμα, που έφερε ο κος Μητσοτάκης, “υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης, στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, η μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες θα μοιρασθεί μεταξύ εργοδοτών (1,79%) και μισθωτών (1,21%).

Παρατάσεις σε “Συν-Εργασία” και αναστολές

Παράλληλα, ο κος Μητσοτάκης, δήλωσε πως “το πρόγραμμα Συν-εργασία ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020″. Συνεπώς δεν θα λήξει στις 15 Οκτωβρίου, αλλά στις 31 Δεκεμβρίου. ” Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού”, συμπλήρωσε.  Ο ίδιος μηχανισμός προβλέπει επιδότηση όλου του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο χρόνο που δεν εργάζεται όποιος μισθωτός εντάσσεται σ’ αυτόν.

Παράλληλα, με την παράταση της “Συν-Εργασίας”,  “επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού”.Τις εισφορές των εργαζομένων αυτών καλύπτει, επίσης, το κράτος, εξ’ ολοκλήρου.

Πέραν των παραπάνω μέτρων ελάφρυνσης  του τρέχοντος μη μισθολογικού κόστους, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε παρέμβαση ελάφρυνσης εισφορών παρελθόντος χρόνου και συγκεκριμένα, των εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου, οι οποίες έχουν τεθεί σε αναστολή. Για αυτές θα δοθεί νέα αναστολή έως τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε πως “για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική”.

Όσον αφορά τους επιδοτούμενους ανέργους, ο κος Μητσοτάκης ανέφερε πως “παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν” και “μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης”.

Αναδρομικά στους συνταξιούχους

” Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016″, τόνισε.

Ο κος Μητσοτάκης συμπλήρωσε “μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων”, ο οποίος προβλέπεται από το νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση.

Παρεμβάσεις σε εργασιακό- επικουρική ασφάλιση

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως “εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας”, καθώς “καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης”.

Aναλυτικά, στη συνέντευξή τύπου που έδωσε χθες ο κος Μητσοτάκης δήλωσε πως “θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση σύντομα την πρότασή μας για το Εργασιακό Νομοσχέδιο”.Ο ίδιος τόνισε πως “λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου”.

Επίσης, διευκρίνισε πως “λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό. Αλλά, για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης”.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση, και τότε με χαρά θα συζητήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τον Τύπο, με την Αντιπολίτευση, επί συγκεκριμένων όμως προτάσεων”.

Ο ίδιος τόνισε πως “αναμορφώνεται η επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος”, δηλαδή ενός “ατομικού “κουμπαρά” για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα”.

πηγή:capital.gr

Share this post