Υπόμνημα θέσεων και προτάσεων του ΕΕΘ προς τον πρωθυπουργό
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Αγορά αυτή τη στιγμή παρουσιάζει εικόνα καταστροφής. Χωρίς σοβαρά μέτρα στήριξης επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν, θα οδηγηθούν σε λουκέτο κάτι που θα έχει τρομερές αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας!
Θα εκτοξεύσει την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα και θα συρρικνώσει τα δημόσια έσοδα κάτι που σταδιακά θα έχει επιπτώσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Σύστημα Υγείας, τις συντάξεις, στο καθετί. Άρα θα πρέπει να δράσουμε τώρα. Οι πάντες, από τους υπουργούς μέχρι τον δήμαρχο του μικρότερου δήμου θα πρέπει να αντιληφθούν πως η στήριξη των επιχειρήσεων, με κανόνες και ηθική είναι σήμερα εθνική υπόθεση.
Στην κατεύθυνση αυτή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητά να εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα στήριξης:
- Στόχος: μείωση του λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης:
Ζητούμε μία δέσμη σοβαρών και γενναιόδωρων μέτρων με τα οποία θα μειωθεί δραστικά το κόστος λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση. Με αυτόν, οι επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν κονδύλια αντί να περιμένουν, ξοδεύοντας δυσβάσταχτα ποσά για το λειτουργικό κόστος, την κρατική ενίσχυση.
Τέτοια μέτρα μπορούν να είναι:
- Μόνιμη μείωση του επαγγελματικού ενοικιοστασίου. Η απώλεια στο εισόδημα των ιδιοκτητών να καλυφθεί με φοροαπαλλαγές.
- Μείωση ή ακόμη και απάλειψη κάθε φόρου, ειδικού τέλους και σίγουρα του ΦΠΑ στην ενέργεια (πετρέλαιο, βενζίνη, λοιπά καύσιμα, ρεύμα, τηλεφωνία) και τις πρώτες ύλες.
- Κατάργηση κάθε γραφειοκρατικής συναλλαγής με το Δημόσιο και αντικατάσταση της με αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικές διαδικασίες για την πάταξη της Διαφθοράς, την εξοικονόμηση πόρων και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
- Δραστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.
- Αλλαγή της νοοτροπίας των ελεγκτικών μηχανισμών κάθε είδους. Να έχουν εμμονή στην τήρηση της νομιμότητας και όχι στην τυπολατρία και την τυπικότητα.
- Ίδρυση σε κάθε δημόσια υπηρεσία που συναλλάσσεται με τις επιχειρήσεις ενός Ειδικού Κέντρου Εξυπηρέτησης του Επιχειρηματία, που θα διευκολύνει τις διαδικασίες.
Το σύνολο της κρατικής μηχανής θα πρέπει επιτέλους να μετατραπεί σε έναν πυλώνα υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, από κατοχική δύναμη για τον επιχειρηματία, που είναι σήμερα.
- Επιθετικές πολιτικές εξόδου από την κρίση
Η Πατρίδα μας θα πρέπει να ακολουθήσει μία επιθετική πολιτική εξόδου από την κρίση, που περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και μέσω αυτής θα μοχλευθούν κεφάλαια. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να ήταν:
- Διπλασιασμός του Συντελεστή Δόμησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Με το μέτρο αυτό η Κύπρος βγήκε από την κρίση, καθώς το κίνητρο προς τον πολίτη ήταν δελεαστικότατο.
- Ευρύ πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα και παρεμβάσεις σε υποδομές, αστικές αναπλάσεις, αναπαλαιώσεις κτιρίων κλπ. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η ανάπλαση των κεντρικών αγορών Καπάνι και Μοδιάνο, ένα ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης και ανάπλασης των παλιών αρχοντικών κτισμάτων, η επέκταση του κρηπιδώματος της παλιάς παραλίας, η ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, η κατασκευή της νέας περιφερειακής οδού, η Ζώνη Καινοτομίας, οι αναπλάσεις σε γήπεδα.
- Γενναιόδωρο Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού μέσω Voucher, για το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους με το δυνατόν υψηλότερα κεφάλαια. Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα των επαγγελμάτων του τουρισμού (Μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, διασκέδαση κλπ).
- «Ξεπάγωμα» μεγάλων επενδύσεων, που έχουν μπλοκαριστεί από τη Δικαιοσύνη ή εκκρεμούν, όπως ο Κισσός Χορτιάτη, το Αλλατίνη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κα.
- Απομάκρυνση των στρατοπέδων από τις πόλεις για αξιοποίηση των ακινήτων τους. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες επενδύσεων σε περιπτώσεις όπως του κτιρίου του παλιού 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, του Γ’ Σώματος Στρατού, του στρατοπέδου Νταλίπη, του «Παύλου Μελά» κλπ.
- Εργαλεία για την έξοδο από την κρίση
Θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ο ρόλος των Τραπεζών, ως φορείς παροχής εργαλείων εξόδου από την κρίση. Οι ελληνικές Τράπεζες δυστυχώς ακολουθούν τις τακτικές διαδικασίες σε μία περίοδο έκτακτων καταστάσεων. Για το λόγο αυτό καθυστερούν την υλοποίηση κάθε μέτρου.
Θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι: είτε να βγουν από την αλυσίδα εφαρμογής μέτρων ανακούφισης, όπως έγινε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είτε να προσαρμοστούν στο ρόλο τους.
- Μέτρα για την ανακούφιση των επιπτώσεων από την Πανδημία
- Πάγωμα στην καταβολή κάθε άμεσου ή έμμεσου φόρου έως το τέλος της χρονιάς.
- Γενναίες ρυθμίσεις για κάθε είδους οφειλή των επιχειρήσεων προς το κράτος (Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τελωνεία κλπ).
- Κάλυψη των Ασφαλιστικών Εισφορών των υπαλλήλων από το κράτος.
- Αύξηση του αφορολόγητου ώστε να εξαλειφθεί ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και να μειωθεί έτσι το μισθολογικό κόστος.
- Ευνοϊκοί όροι στη αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων κάθε είδους (επιχειρηματικών, προσωπικών, καταναλωτικών, στεγαστικών κλπ).
- Παροχή Ασφαλιστικής και Φορολογικής Ενημερότητας στις επιχειρήσεις, που την δικαιούνταν τον Φεβρουάριο του 2020.
- Μείωση – Προσαρμογή του Τιμολογίου Τραπεζικών εξόδων στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου (3,6%) των επαγγελματικών μισθώσεων, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις.
- Πρόγραμμα επιδότησης του εργοδότη για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
- Απαγόρευση διακοπής οποιασδήποτε παροχής για τους πληττόμενους επαγγελματίες, έως το τέλος του 2020.
- Εφαρμογή από φέτος του φορολογικού νομοσχεδίου ώστε να ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 30% για τα εισοδήματα του 2019.
- Κατάργηση του Φόρου Διαμονής των Τουριστικών Καταλυμάτων.
- Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος.
- Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
- Να επιδοτηθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις με ποσά από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων σε αυτές
- Να μη γίνει καμία κατάσχεση επαγγελματικού λογαριασμού.
- Μείωση των ιδιαίτερα υψηλά ειδικών φόρων και τελών σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Για τις εμπορικές μισθώσεις
- Οι επαγγελματικές μισθώσεις που λήγουν εντός του 2020 να παραταθούν με τους ίδιους όρους για δύο (2) έτη, χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του εκμισθωτή και να καταργηθεί η διαδικασία της «Διαταγής Απόδοσης Μισθίου».
- Να ενισχυθούν όσοι λόγω της Πανδημίας απώλεσαν προσωρινά τη δυνατότητα συνταξιοδότησης.
- Να μην εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.
- Περαιτέρω μετάθεση της ημερομηνίας λήξης των μεταχρονολογημένων επιταγών.
- Προς τους Δήμους:
- Μείωση κατά 30% στα Δημοτικά Τέλη σε όλους του Δήμους για τις επιχειρήσεις που πλήττονται για το έτος 2020.
- Μείωση κατά 50% του Τέλους Κατάληψης Κοινόχρηστων Χώρων για όλες τις επιχειρήσεις για το έτος 2020 με παράλληλη παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως το τέλος του 2020 χωρίς προσαυξήσεις.
- Μείωση του αντιτίμου στάθμευσης των ΙΧ αυτοκινήτων στους χώρους βραχυχρόνιας ελεγχόμενης στάθμευσης Δήμου από 1,70€ στο 1,00€ / ώρα.
- Αναστολή πληρωμών (δόσεων οφειλών από ρυθμίσεις, τέλους ακαθάριστων εσόδων 0,5%, κλπ) προς τους Δήμους έως το τέλος του 2020 χωρίς προσαυξήσεις.
- Πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Δήμους.
- Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης, κατά παρέκκλιση των κανονιστικών, να μεταφέρουν τα τραπεζοκαθίσματα τους του εσωτερικού χώρου, στον εξωτερικό-κοινόχρηστο χώρο κατόπιν αδειοδότησης του Δήμου.