Τι αλλάζει σε πιστοποιητικά νόσησης, PCR, rapid test και άδειες – Η νέα ΚΥΑ
Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022
Τα νέα δεδομένα για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, καθώς και για τον τρόπο νόμιμης απουσίας από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, αποσαφηνίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.
Πώς θα εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης
Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται: α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».
Με rapid test η αναρρωτική άδεια
Την ίδια ώρα, για να λάβουν αναρρωτική άδεια (5 ημερών, όπως προβλέπει η νέα οδηγία του ΕΟΔΥ), οι εργαζόμενοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- αρκεί να έχουν θετικό rapid test, το οποίο οι εργοδότες οφείλουν να αναγνωρίσουν. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)».
Ανώτατη τιμή τα 47 ευρώ για τα PCR
Υπενθυμίζεται πως η ανώτατη τιμή χρέωσης για τα PCR τεστ ορίζεται από αύριο στα 47 ευρώ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έπειτα από τη θεαματική ζήτηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για τη διενέργεια μοριακών τεστ. Την ίδια στιγμή, ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης και χορήγησής τους σε κάθε ασφαλισμένο, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου των πολυιατρείων επισημαίνουν την ανάγκη να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος προκειμένου η διαδικασία διενέργειας τεστ να μην καταστεί ασύμφορη, κυρίως για τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, από αύριο τροποποιείται το πλαφόν που έχει οριστεί για τον διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής: το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος) περιλαμβανομένων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών ορίζεται στα 35 ευρώ. Επίσης, το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται στο ποσό των 12 ευρώ.