Συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ Γ. Καρανίκα με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ κα Φώφη Γεννηματά
Συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ Γ. Καρανίκα με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ κα Φώφη Γεννηματά
Με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, στο πλαίσιο των επαφών της Συνομοσπονδίας και της υποβολής των επικαιροποιημένων προτάσεων της προς την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ενόψει της ΔΕΘ 2020.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η ανάγκη αναπροσαρμογής επί του δικαιότερου των μέτρων στήριξης της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε με έμφαση την ανάγκη στο εξής καθιέρωσης του όρου «πληττόμενη» επιχείρηση στη βάση της μείωσης του τζίρου και όχι με κριτήριο τον ΚΑΔ ή τον κλάδο δραστηριότητας. Με τη θέση αυτή συμφώνησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μάλιστα τόνισε πως θα την υποστηρίξει έμπρακτα εντός του Κοινοβουλίου.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ευελιξία στα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες, ώστε οι δανειοδοτήσεις να κατευθύνονται στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα και όχι μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε την πρόταση της ΕΣΕΕ για επιδότηση 40% των επαγγελματικών μισθώσεων έως το τέλος του χρόνου, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:
«Θέτουμε ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων της χώρας τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου για τη νέα δέσμη μέτρων που έχει ανάγκη άμεσα η πραγματική οικονομία ώστε να διασφαλισθεί η ταχεία, αλλά προπαντός δίκαιη έξοδος της χώρας από τη διπλή κρίση. Το κυρίαρχο ζήτημα και αίτημα σήμερα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων, με βάση την πραγματική ζημία που υπέστησαν από την πανδημία, όπως αποτυπώνεται στη μείωση του τζίρου τους. Μόνο ο ΚΑΔ ή/και ο κλάδος δραστηριότητας δεν αποτελούν ασφαλή κριτήρια για το χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πληττόμενης. Αντίθετα αφήνουν χωρίς προστασία πολλές ΜμΕ που έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας. Επιπλέον, αναμένουμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα παίξει εντέλει το ρόλο που επιβάλλουν οι περιστάσεις, διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα νέα μέτρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα διαμορφώσουν τους όρους επιβίωσης πολλών εμπορικών επιχειρήσεων που εισέρχονται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο φθινόπωρο, μετά από το πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών».