Ξεκίνησε η Δεύτερη Φάση Επιδότησης Τόκων Ενήμερων Επιχειρηματικών Δανείων
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Δεύτερη Φάση Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Ενήμερων Επιχειρηματικών Δανείων
Ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα, 1 η Μαρτίου 2021, η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων ενήμερων Δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά στους τόκους του πρώτου τριμήνου 2021 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2021), με την εν λόγω πρωτοβουλία να αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης φάσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020 (1 ο κύμα πανδημίας).
Τονίζεται, πως η δράση αφορά μόνο στην κάλυψη τόκων των ενήμερων υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και όχι των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων»). Στην ουσία, όπως ακριβώς και στον πρώτο κύκλο της δράσης, επιδιώκεται η επιβράβευση, εν καιρώ πανδημίας, των συνεπών δανειοληπτών.
Τα κυριότερα σημεία του νέου προγράμματος είναι τα εξής:
- Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιδότησης των τόκων θα ανέλθει στα 200 εκ. ευρώ, με ανώτατο όριο δημόσιας χρηματοδότησης ανά επιχείρηση τα 1,8 εκ. ευρώ.
- Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30-9-2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30 η Σεπτεμβρίου 2020), ενώ συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα οποία δεν ήταν μεν ενήμερα στην ως άνω ημερομηνία αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης.
- Οι επιλέξιμες δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1 η Ιανουαρίου 2021. Δεν καλύπτονται τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
- Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών έως 31-12-2019 ο έλεγχος επιλεξιμότητας της επιχείρησης γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, ενώ για εκείνες με έναρξη εντός του 2020 βάσει του κύριου ΚΑΔ.
- Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, από 1-3-2021 έως 7-5-2021, στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).
- Βασικό κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 20% το 2020 σε σχέση με το 2019. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει και όποιο «κόκκινο» επιχειρηματικό δάνειο καταστεί ενήμερο μέχρι και πριν την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Μαΐου και οπωσδήποτε πριν την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση είναι επιλέξιμη προς ένταξη στο πρόγραμμα.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Μέγγουλης
Διευθυντής & Νομικός Σύμβουλος ΕΣΕΕ