Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η μειωμένη προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις
Η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει τη νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων,
ώστε η έκπτωση 5% να φανεί στη δόση του Δεκεμβρίου
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του πρώτου μέτρου ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την καταβολή «μερίσματος» από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, ενώ ήδη στην τελική ευθεία βρίσκεται και η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο θα περιληφθούν μέτρα στήριξης όλων των φορολογουμένων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τις οδηγίες του οικονομικού επιτελείου, έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων με μείωση κατά 5% της προκαταβολής που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Το μέτρο έχει ήδη ενταχθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη δρομολογήσει τη νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην τελική φάση σύνταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου κρατικού προϋπολογισμού και το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου. Με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει το σήμα στην αγορά, αλλά και στους φορολογούμενους, ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στο φορολογικό πεδίο, αφού οι διατάξεις του θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών. Επισημαίνεται ότι και για το 2020 η μεγάλη «μάχη» του οικονομικού επιτελείου θα δοθεί στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν στον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 642 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, μέσω των νέων μορφών ελέγχου για το Airbnb (60 εκατ. ευρώ), αλλά και του εξορθολογισμού του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων (142 εκατ. ευρώ), αναμένεται να εισρεύσει ποσό ύψους 202 εκατ. ευρώ, ενώ η επιτάχυνση επίλυσης των φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια θα αποφέρει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο, επίσης, στο να κλείσουν τα όποια «κενά» δημιουργηθούν από την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων, θα έχουν:
- Ο περιορισμός της υποεκτέλεσης λειτουργικών και άλλων δαπανών με αναπροσαρμογή των οροφών δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
- Η αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, 170 εκατ. ευρώ.
- Η ουσιαστικότερη επισκόπηση δαπανών και εσόδων φορέων γενικής κυβέρνησης, που θα αποφέρει αύξηση των εσόδων γενικής κυβέρνησης κατά 134 εκατ. ευρώ, αλλά και μείωση των δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ.
- Η βελτίωση αποτελεσματικότητας φορέων γενικής κυβέρνησης 123 εκατ. ευρώ.
Και όλα αυτά φυσικά για να στηριχθεί το «πακέτο» των ελαφρύνσεων που είναι «πλούσιο», αφού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναστολή επιβολής του ΦΠΑ στις οικοδομές, όπως και του φόρου υπεραξίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της φορολόγησης των μερισμάτων.
Δεκάλογος ελαφρύνσεων
Το συγκεκριμένο «πακέτο», περιλαμβάνει δέκα ουσιαστικά μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων ανεξαιρέτως των φορολογούμενων, αφού, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τα εξής:
1. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί, 281 εκατ. ευρώ.
2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης, 123 εκατ. ευρώ.
3. Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019, 566 εκατ. ευρώ.
4. Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%, 69 εκατ. ευρώ.
5. Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών, 123 εκατ. ευρώ.
6. Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.
7. Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας, 12 εκατ. ευρώ.
8.Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, 26 εκατ. ευρώ.
9. Έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος του 40% των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020.
10. Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους θα «απαιτεί» η εφορία από το 2020. Στο «κυνήγι» των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην περίπτωση που θα υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή που θα κυμαίνεται πέριξ του 20%.
πηγή:https://www.naftemporiki.gr