«Κόφτες» στα νέα μέτρα στήριξης σε εταιρείες με αύξηση τζίρου το 2020
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
Με «κόφτες» θα λειτουργούν στο εξής όλο και περισσότερο τα μέτρα στήριξης έναντι του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος τους αλλά και να αποκλεισθούν περιπτώσεις κατάχρησής τους, ηθελημένης ή μη. Η πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό, καθώς τα περιοριστικά μέτρα οδηγούνται από παράταση σε παράταση, ενώ εντάσσονται συνεχώς και νέες περιοχές στο «κόκκινο», δεν επιτρέπουν άλλες επιλογές, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μιλούν για στροφή σε «στοχευμένα» μέτρα.
Ο τζίρος του 2020, για τον οποίο υπάρχουν πλέον πλήρη στοιχεία, καθώς και οι ΚΑΔ είναι τα κυριότερα κριτήρια με βάση τα οποία ενεργοποιούνται ή όχι οι «κόφτες», σημειώνουν στο υπουργείο. Οι ΚΑΔ χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση των μισθωμάτων για την παροχή 100% ή 40% απαλλαγής τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Την ίδια πρακτική διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ακολουθήσουν και με το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο. Το εργαλείο αυτό, τονίζουν, απευθύνεται «σε όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, δεν είναι γενικό». Ετσι, εκτός από μείωση του τζίρου 30%, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 για να επωφεληθούν.
Εννοείται, εξάλλου, ότι και η επιστρεπτέα 7 θα ακολουθήσει τα χνάρια της επιστρεπτέας 6. Αλλωστε, ο προϋπολογισμός της προγραμματίζεται να είναι σχεδόν διπλάσιος, περίπου 1 δισ. ευρώ.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για σπατάλη», τονίζουν στο υπουργείο. «Στοχεύουμε τα μέτρα σε αυτούς που τα χρειάζονται. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση, να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, όχι να καλύψουμε όλη τη ζημιά», τονίζουν.
Από πλευράς Ε.Ε., πάντως, φαίνεται ότι θα δοθούν τα περιθώρια συνέχισης της δημοσιονομικής ευελιξία και το 2022, ακόμη και το 2023, αν χρειαστεί, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις χθεσινές προτάσεις της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από τις προτάσεις αυτές που προβλέπουν ότι:
• Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.
• Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
• Θα ληφθεί υπόψη για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδραση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι προτάσεις αυτές «δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικά, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
πηγή:kathimerini.gr