Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου για αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση εισφορών
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση εισφορών σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
«Το χρέος που έχουμε προς την κοινωνία είναι να δώσουμε ουσιαστικό νόημα στην έξοδο από τα μνημόνια. Να γίνει αισθητή αυτή η έξοδος στους πολίτες με άμεσες κινήσεις, άμεσα μέτρα βελτίωσης του εισοδήματός τους», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών.
«Το χρέος αυτό», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, «υπηρετούμε με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα για τη μείωση των εισφορών σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αυτό το χρέος υπηρετούμε με την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και τις αυξήσεις που θα δοθούν σε περίπου 600.000 συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2019, αυτό το χρέος υπηρετούμε με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα από την 21η Αυγούστου, αυτό το χρέος υπηρετούμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων τον Ιανουάριο του 2019. Ένα χρέος προς την κοινωνία».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει «σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ως εξής:
• Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από το 20% στο 13,33%.
• Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.
• Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων, έως το 5ο έτος ασφάλισής τους, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
• Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, δηλαδή έως 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος».
«Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας, «το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στέκεται στα πόδια του, είναι πλεονασματικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο και είναι χάρη σε αυτή την ευρωστία του που καταφέραμε να ακυρώσουμε το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Το σύνολο πια των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα, εκκαθαρίζουμε τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, κλείνουμε πληγές του παρελθόντος και αλλάζουμε την όψη του ασφαλιστικού συστήματος».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «σε αυτή η θετική πορεία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αντανακλώνται οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας:
• Αντανακλάται η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία περισσότερων από 300.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της διακύβερνησής μας.
• Αντανακλάται η μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων μας, της στοχευμένης δράσης του ΣΕΠΕ.
• Αντανακλώνται οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας, μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που καλύπτουν συνολικά 200.000 εργαζόμενους.
• Αντανακλώνται οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που φέραμε στη Βουλή.
• Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
• Στη νέα αισιόδοξη όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος, που πλέον αιμοδοτεί σταθερά και το δημόσιο σύστημα υγείας, αντανακλάται, τελικά, ο αγώνας μας για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «όλα αυτά υπηρετούν το χρέος μας προς την κοινωνία για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης, τη διεύρυνση της προστασίας τους. Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, αυτούς θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε και το μόνο κριτήριο για την επιτυχία ή όχι του έργου μας είναι ακριβώς η διαρκής βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητάς τους».
πηγή:www.oenet.gr